Отварање изложбе Марије Јевтић Дајић „Ритуална инклузија – кућа од пиксела“ вечерас у Малом ликовном салону

Изложба Марије Јевтић Дајић „Ритуална инклузија – кућа од пиксела“ биће отворена вечерас, у Малом ликовном салону КЦНС.

културе.рс • 14. август 2023.

фото: Мали ликовни салон

Догађај почиње у 20 часова.

„Под појмом ритуалне инклузије дефинишем прелазак човека из хуманог у постхумано доба. Ритуалном инклузијом преиспитујем идентитет друштва, идентитет особа са инвалидитетом и – на крају, свој лични идентитет“, наводи ауторка.

Према њеним речима, у данашње време индивидуализма и егзистанцијализма, као и капитализма, уметност је постала један од начина да појединац испуни сопствену егзистенцијалну празнину.

Ритуална инклузија је као централна тема, како наглашава, приказана кроз два нивоа. 

„Први ниво представља моју телесно/умну реакцију на суочавање са светом кроз стваралаштво, јер фундаментално измењено окружење чини својеврстан догађај, конкретно у питању је период изолације током пандемије. Други ниво ове серије радова је инклузиван. 2Д архитектура перцептивних асоцијативних објеката поставља посматрача у улогу инклузивног бића, које реагује на догађај, односно на дискурсе, правила и законе наметнуте глобалним умрежавањем. Наше тело је под утицајем пиксела са једне стране. Нови простори су са друге стране“, објашњава ауторка у позиву на изложбу.

Изложба ће бити отворена до 25. августа.

Марија Јевтић Дајић завршила је основне и мастер студије сликарства на Академији уметности у Новом Саду, докторске студије из графичког дизајна на Природнотехничком факултету у Љубљани, а докторске студије из сценског дизајна на Факултету техничких наука у Новом Саду. Ради као сценограф на РТВ. Од 2013. године излагала је на 35 самосталних и преко 300 групних изложби. Добитница је више стипендија и награда за уметнички и научни рад. У свом раду бави се питањима пролазности, оностраног, а у последњих годину дана бави се реинтерпретацијом класичне уметности у дигиталну уметност. Године 2020. настаје Арт Ламда, уметничко стваралаштво, а 2021. године формира атеље у граду Валорију, на југу Француске.

#изложба #КЦНС #Мали ликовни салон #Марија Јевтић Дајић #Нови Сад

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!