Отворена изложба ”Стакло” у Музеју Војводине

Интердисциплинарна изложба ”Стакло”, приказује различите примере археолошког стакла, употребне предмете, накит од стакла и друге предмете, који су настали у периоду од првог до 20. века, укључујући и савремено стакло.

културе.рс • 9. децембар 2023.

културе.рс

Предмети од стакла који се чувају у Музеју Војводине, од којих је сачињена ова изложба, показују нам и, према речима координаторке стручне групе за стакло Националног комитета ICOM-а, Биљане Црвенковић, ”богатство израде, лепоту обликованог и уметничког стакла”.

”Изложба је слојевита и представља приче о најрепрезентативнијим предметима од стакла који су изведени различитим техникама, произведени у домаћим и страним радионицама и мануфактурама и били су део свакодневице”, додала је Црвенковић.

О значају стакла говори о то да је посебном резолуцијом, Генерална скупштина Уједињених нација прогласила претходну, 2022. годину за Mеђународну годину стакла, док је на недавно одржаној конференцији у Боцвани, знање, умеће и вештина израде стакла уврштена на Унескову листу нематеријалне културне баштине.

Овај предлог поднеле су Чешка, Финска, Немачка, Француска, Шпанија и Мађарска.

Изложбу је приредила група аутора Музеја Војводине –  историчарке уметности Александра Стефанов и Драгана Гарић, етнолози др Татјана Бугарски, мр Катарина Радисављевић и Богдан Шекарић, историчарке Веселинка Марковић и Милкица Поповић и уметница др Мирјана Благојев, на челу са Тијаном Станковић Пештерац, директорком Музеја.

културе.рс

културе.рс

културе.рс

Она је истакла да је стакло ”материјал који нас задивљује још од праисторијских времена”.

”Човек је научио да прави стакло још у четвртом миленијуму пре наше ере, и стога нам се чини да је стакло људски изум. Међутим, стакло се у многим облицима појављује и природи. Препознајући својства вулканског стакла, опсидијана, људи каменог доба прелазили су велике удаљености како би доспели до ове драгоцене сировине која им је служила за израду оштрих алатки”, истакла је Станковић Пештерац.

Упркос развоју археологије и њеним бројним достигнућима, још увек није доказано где је и како је први пут створено вештачко стакло. 

Стакларство је било веома развијено у античко време и његов развој је настављен у време ранохришћанског доба. 

културе.рс

културе.рс

културе.рс

културе.рс

културе.рс

Током средњег века, технологија античког стакларства била је запостављена, али се зато развија уметност витража, као и производња употребног зеленог стакла, које се везује за земље централне Европе.

Постигнуће индустријске револуције учинила су стакло доступнијим и приступачнијим. 

Захваљујући бројним иновацијама током времена, његова производња је данас високо индустријализован процес у којем се овом материјалу побољшао квалитет, чинећи га незаобилазним у индустрији али и другим сферама живота, од архитектуре, технологије, па све до уметности. 

Изложбу ”Стакло” можете погледати до 1. априла 2024. године.

културе.рс

културе.рс

културе.рс

културе.рс

#изложба #Музеј Војводине #Нови Сад #Стакло

теме >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Вече камерне музике

8. април 2024.

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!