О иконама на стаклу у Музеју Војводине

Предавање „Иконе на стаклу” одржаће се у четвртак, 28. марта од 18 часова у Музеју Војводине, као пратећи програм изложбе „Стакло”.

културе.рс • 25. март 2024.

културе.рс

Предавање ће одржати др Татјана Бугарски, музејска саветница-етнолошкиња, чланица ауторског тима ове изложбе.

Зачеци уметности осликавања стакла различитим техникама сежу у античко време.

До средине 18. века у јужним крајевима Немачке развила се аматерска продукција слика на стаклу намењена купцима на селу која се убрзо шири и у средњој Европи.

Музеј Војводине поседује колекцију од 107 икона на стаклу које потичу углавном са територије Војводине које су биле намењене православном, римокатоличком и грко-католичком тржишту.

Окосницу колекције чине иконе рађене у домаћим центрима, као што су Сомбор, Стапар, Руски Крстур…

Део колекције представљају и иконе израђене у удаљенијим центрима са простора данашње Аустрије, Чешке, Словачке и Румуније, које су набављене у нашим, већином сеоским домаћинствима.

#изложба #Музеј Војводине #Нови Сад #Стакло

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!