О ”Уводу у Југославију” Дејана Јовића у књижари Булевар Букс

О књизи ”Увод у Југославију” аутора Дејана Јовића, биће речи у четвртак, 9. маја, од 19 часова, у књижари Булевар Букс.

културе.рс • 7. мај 2024.

културе.рс

Са аутором књиге разговараће новинар Зоран Пановић, а пре тога ће поздравну реч упутити директорка Академске књиге Бора Бабић.

Мало који догађај у повести је доживео тако разнолика, противречна и супротстављена тумачења као распад Југославије. 

Потпуно одсуство консензуса, научног, публицистичког, журналистичког и колоквијалног, свакодневног, једнако превладава и када је реч о самој југословенској држави у односу на које се граде нови национални идентитети држава наследница. 

”Утолико је Јовићев Увод у Југославију својеврсни ресет досадашњих интерпретација, надајмо се и ресет перцепција једног важног поглавља повести (пост) југословенских народа. Ова књига, писана пре свега за нове генерације, рођене након распада Југославије, објашњава шта је била и шта је хтела бити Југославија – у чему је успела а у чему није. Она нуди уверљив одговор и на питање – зашто се догодио њен распад, односно нестанак. Тиме отвара простор за нова истраживања, темељена на архивском градиву као и на чврстој и уверљивој методологији научног истраживања”, наводи се у позиву.

Дејан Јовић професор је политологије на Факултету политичких знаности у Загребу и насловни професор Факултета политичких наука у Београду. 

Од 2013. до 2021. био је главни и одговорни уредник часописа Политичка мисао, а од оснивања 2018. главни је уредник Трагова, часописа за српске и хрватске теме. 

Рођен је 1968. у Самобору. 

Дипломирао је у Загребу, магистрирао у Љубљани и Манчестеру, а докторирао у Лондону на London School of Economics and Political Science 1999. 

Од 2000. до 2010. радио је на Свеучилишту Стирлинг у Шкотској, гдје је предавао политологију и био оснивач и директор Центра за истраживање еуропског сусједства. 

Од 2009. је професор на Факултету политичких знаности у Загребу, а од 2019. је научни саветник у трајном избору из подручја политологије. 

Аутор је више књига и радова који се баве политиком, Југославијом и пост-југословенским простором.

#дејан јовић #југославија #нови сад #промоција књиге #увод у југославију

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Париз је град који је срушио све табуе, а овако су га доживели наши уметници

21. мај 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Фестивал студентског филма “Размена” од 6. до 8. јуна

10:32

сећања >

Бранко Радичевић је написао неке од најлепших песама, али је његов живот био потпуна супротност

6. мај 2024.

имате вест?
пишите нам!