”Павле Бељански и пријатељи“ – нова поставка Меморијала уметника у уторак, 27. јуна

Нова поставка Меморијала уметника - „Павле Бељански и пријатељи“, биће отворена у уторак, са почетком у 19 часова у Спомен-збирци Павла Бељанског.

културе.рс • 25. јун 2023.

фото: СЗПБ

Ова изложба део је програма обележавања датума рођења дародавца Павла Бељанског (19. јун 1892 – 14. јул 1965), великог патриоте који је своју врхунску збирку уметничких дела поклонио српском народу.

Након вишегодишњег изложбеног серијала „Павле Бељански: пријатељ уметника“, ова камерна изложба поново ставља у фокус групу аутора с којима је колекционар и дипломата био у најближим пријатељским контактима. 

Кроз портрете и аутопортрете, личне предмете, као и преписку између колекционара и уметника, нова поставка подсетиће на круг ликовних уметника које је Бељански несебично помагао и подржавао, а који су му током деценија формирања његове антологијске збирке били пријатељска подршка и саветодавци.

Међу њима, издвајају се Мило Милуновић, Коста Хакман, Јефто Перић, Зора Петровић, Стојан Аралица, Милан Коњовић, Недељко Гвозденовић, Петар Лубарда и Сретен Стојановић.

Први пријатељски односи започели су у Бечу, док је Бељански позирао сликару Марину Тартаљи за портрет под називом „Млади дипломата“ (1923), развијајући се даље у Паризу и Београду током треће и четврте деценије 20. века. 

У својим сећањима на познанство са Павлом Бељанским из тог периода, Милан Коњовић издваја следеће: 

„Он је одједном заволео нашу уметност и веровао у њу, постао је човек који је нашу генерацију носио у срцу, у њој је открио своју праву вокацију и почео са стварним колекционирањем.“ 

Да су ти односи били више од меценатског, сведочи и то што је Бељански уметнике упознавао са породицом, организовао дружења у свом стану, а Милу Милуновићу, Петру Лубарди и Кости Хакману био је и венчани кум.

Међу остварењима која се чувају у Спомен-збирци, о блиском пријатељству између колекционара и уметника најбоље сведочи слика Зоре Петровић „У атељеу“ из 1941. године.

Истицањем пријатеља Павла Бељанског међу уметницима, Спомен-збирка подсећа на вредности које су сви они уткали у ову антологијску колекцију.

На отварању изложбе говориће Ана и Стеван Давидовића који са великом пажњом континуирано прате програме Спомен-збирке Павла Бељанског.

Изложба „Павле Бељански и пријатељи“, чији је кустос Јасмина Јакшић Субић, биће доступна јавности до 3. септембра ове године. 

#изложба #Меморијал уметника #Нови Сад #Павле Бељански и пријатељи #Спомен-збирка Павла Бељанског

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!