”Париз Саве Шумановића”: Предавање у Галерији Матице српске

Предавање ”Париз Саве Шумановића” одржаће се у петак, 31. маја, од 19 часова, у Галерији Матице српске, у оквиру пратећег програма изложбе ”Инспирисани Француском”.

културе.рс • 28. мај 2024.

фото: ГМС

О овој теми говориће кустоскиња Галерије Станислава Јовановић Миндић.

Париз као престоница уметности и културе је у периоду након Првог светског рата привлачио и окупљао бројне српске уметнике. 

У овом граду, који је нудио један другачији доживљај живота и уметности се по први пут нашао и Сава Шумановић 1921. године.

Шумановић је насликао низ слика инспирисаних француском престоницом од урбаних мотива, до препознатљивих симбола града. 

Како су протекли његови боравци у Паризу, с каквим се изазовима суочавао, која места је обилазио? 

Кроз примере слика из колекције Галерије Матице српске покушаћемо да расветлимо и разумемо Шумановићев сусрете с „градом светлости“ и његов однос према француској култури и уметности.

#галерија матице српске #изложбе #инспирисани француском #нови сад #париз #сава шумановић #сликар предавање

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!