”Паја Јовановић и Густав Климт. Једна епоха, два уметника, три музеја” – нова изложба у Галерији Матице српске

Дуго ишчекивана изложба необичног формата ”Паја Јовановић и Густав Климт. Једна епоха, два уметника, три музеја”, биће свечано отворена у петак, 13. октобра 2023. године у 19 часова у Галерији Матице српске.

културе.рс • 7. октобар 2023.

фото: ГМС

Како данас видимо епоху која је обележила крај 19. и почетак 20. века? 

Које су сличности наизглед два различита уметника – једног из Беча, другог из Вршца и како су они спојили три музеја у једном изложбеном простору? 

Одговоре на ова питања пружиће нова изложба у Галерији Матице српске  – Паја Јовановић и Густав Климт. Једна епоха, два уметника, три музеја, на којој ће бити представљена три женска портрета из три музеја: Галерије Матице српске, Уметничко-историјског музеја у Бечу и Галерије Белведере. 

Ова три пажљиво одабрана дела, од којих ће два први пут бити изложена у Србији, указују на сличности и разлике међу великим уметницима, говоре о друштвеном контексту у којем су настајали и истовремено повезују музеје из чијих су колекција. 

У простору Галерије Матице српске ће се први пут спојити стваралаштво Паје Јовановића и Густава Климта, покренуће се дијалози о њиховом уметничком развојном путу, али и о везама српске и аустријске културе у години која претходи обележавању 150 година дипломатских односа између Србије и Аустрије.

Изложбу Паја Јовановић и Густав Климт. Једна епоха, два уметника, три музеја прати истоимени тројезични каталог у чијем садржају су уводни текстови Маје Гојковић и др Тијане Палковљевић Бугарски, расправни текст др Снежане Мишић, музејске саветнице и „повремено истините приче“ у тексту У салону шешира Оскара Хутера мср Николе Ивановића, кустоса. 

На отварању изложбе говориће др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, др Сабина Хаг, директорка Уметничко-историјског музеја у Бечу и Стела Ролиг, директорка Галерије Белведере, док ће изложбу свечано отворити Маја Гојковић, потпредседница Владе и министар културе Републике Србије. 

Отварање изложбе употпуниће Новосадски дувачки квинтет у саставу Ксенија Мијатовић Кором – флаута, Вероника Антуновић Марић – обоа, Кристијан Борош – кларинет, Горан Маринковић – фагот и Мирко Марић – хорна.  

На репертоару ће се наћи свита за дувачки квинтет Сан летње ноћи Петра Коњовића, дувачки квинтети број 2 и 3 Франца Данција из опуса 67 и Мала камерна музика за дувачки квинтет Пола Хиндемита.

погледајте још

#Галерија Матице српске #Густав Климт #изложба #Нови Сад #Паја Јовановић

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!