Поводом Дана Архива Војводине: Отварање две изложбе и промоција публикације

Поводом Дана Архива Војводине, у овој институцији биће отворене тематске изложбе „Адвокатска комора Војводине: Кроз одабрану архивску грађу од 1875. до 1975.” и Архиви Србије” у четвртак, 6. јуна, од 18 часова.

културе.рс • 2. јун 2024.

фото: Архив Војводине

Тематску изложбу архивских докумената „Адвокатска комора Војводине: Кроз одабрану архивску грађу од 1875. до 1975.” приредиле су архивски саветници Светлана Љубљанац, Леонила Павловић и конyерватор папира мр Вишња Николић. 

Изложба до сада необјављених архивских докумената и публикација се међусобно надопуњују у настојању да потпуније приближе стручној и широј јавности рад и развој Адвокатске коморе Војводине током њених првих сто година постојања, од њеног оснивања 1875. године до 1975. године. 

Настали су са циљем да се шира публикаупозна са настанком и делатношћу Адвокатске коморе и информише о великом значају ове институције.

У оквиру отварања изложбе биће одржана промоција истоимене публикације аутора Светлане Љубљанац, на којој ће говорити председница Владе Војводине Маја Гојковић, директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић, коаутор изложбе мр Вишња Николић и проф. др Владан Гавриловић

Програм ће употпунити и хор ученика Гимназије „Јован Јовановић Змај” у Новом  Саду под диригентском палицом проф. Јована Травице. 

Изложба „Архиви Србије” коју су организовали Архивистичко друштво Србије и Међуопштински историјски архив Чачак, а заједно су је осмислиле и реализовале архивске установе и њихови запосленици, уз помоћ архивских саветника Зорице Смиловић из Историјског архива Београда и Слободанке Цветковић из Историјског архива Пожаревац.

#адвокатска комора војводине #архив војводине #дан архива војводине #изложба #нови сад

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!