Подсећање на Карла Кромбхолца у Еђшегу

Концерт "12 лица пијанизма" биће одржан у четвртак, 7. децембра са почетком у 20 часова у Културној станици Еђшег

културе.рс • 6. децембар 2023.

фото: КС

Овај концерт организован је како би се дела Карла Кромбхолца вратила међу публику и на репертоаре млађе и старије генерације пијаниста.

Његова дела извешће Тијана Церовић, Угљеша Бркљач, Филип Маџунков и Коста Кнежевић.

„Извесно је да нема аутора у нас који су с таквом пасијом и с таквим успехом писали дела за клавир, као што је овај уметник“, наводи се у позиву на концерт.

Овај пијаниста, композитор, музички педагог, корепетитор, рођен у Будимпешти 1905. године, после школовања у Суботици, на Музичкој академији у Бечу је 1927. завршио клавир и композицију. 

Према Енциклопедији српског народног позоришта, у међуратном периоду је у Аустрији и Југославији одржао више од 300 солистичких концерата често гостујући и на загребачком и београдском радију. 

Од 1941. до 1954. био је директор Музичке школе у Суботици, од 1954. до 1956. професор клавира у Музичкој школи „Корнелије Станковић“ у Београду, а од 1956. до пензионисања (1968) у Новом Саду је предавао у Средњој музичкој школи „Исидор Бајић“. 

На Одељењу београдске Музичке академије у Новом Саду предавао је Клавирски практикум, а као хонорарни корепетитор био је ангажован у Балету СНП и у новосадској Балетској школи. 

Компоновао је превасходно солистичка дела за клавир, укључујући и она за педагошке сврхе, али је стварао и оркестарске композиције. 

Његову Минијатурну свиту објавио је познати лајпцишки издавач Редер. 

Користио је и теме из народног мелоса: Војвођанска мађарска рапсодија, композиција за клавир и симфонијски оркестар (1952), Игре из Гомбоша (1953), Три народне песме из Бачке (1953), Слике из Баната (1957), Четири славонске сонатине (1965). 

Обрађивао је и дела страних аутора за два клавира.

#Еђшег #Карло Кромбхолц #композитор #концерт #Нови Сад #пијаниста

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!