Поклон-збирка Драгише Брашована у Музеју примењене уметности у Београду

Изложба Поклон-збирка Драгише Брашована, која је прошлог лета у Галерији Матице српске представила чувеног архитекту из сасвим другачијег угла, отворена је у Музеју примењене уметности у Београду.

културе.рс • 16. јануар 2024.

фото: ГМС

У светску историју архитектуре уписали су се Антони Гауди, Ле Корбизје, Френк Лојд Рајт, док се у националној архитектури истиче име Драгише Брашована. 

Наши простори могу да се похвале значајним грађевинама овог архитекте, а поготово Нови

Сад који је препознатљив по комплексу Бановине, палати Радничке коморе, као и Главној пошти. 

Пројектујући ове грађевине оставио је неизбрисив траг у изгледу града.

Након веома успешне реализације изложбе у Галерији Матице српске, коју је посетило преко 5000 посетилаца, прилику да завире у дом Драгише Брашована сада имају прилику посетиоцу Музеја примењене уметности у Београду. 

Поклон-збирку чини преко 100 експоната – слика, скулптура, цртежа, стилског намештаја, дела примењене уметности и документарног материјала које су наследнице овог знаменитог српског архитекте, супруга Викторија Брашован и поћерка Олга Ковачев, поклониле Галерији у периоду од 2020. до почетка 2023. године. 

Јавност је Галерији Матице српске имала прилику да по први пут види предмете и дела која говоре о приватном животу архитекте и доприносе бољем разумевању његовог лика и дела, али и поглед на Брашована као супруга, очуха, естету, љубитеља уметности и пријатеља. 

Сви ови предмети, који су били део ентеријера у кући у улици Страхињића бана у Београду, на јединствен начин говоре о укусу и опредељењима знаменитог архитекте, као и о његовом породичном животу.

„Купује стари намештај, преправља га, дотерује, продаје, купује нови. Он све то ради са истинским уживањем и у свему томе има нечег помало наивног, помало детињастог уживања живота” – писао је о Брашовану истакнути историчар архитектуре Зоран Маневић. 

Изложбу прати двојезични каталог са текстовима др Дарка Полића, архитекте и Иване Јањић, кустоскиње, документарни филм Радио-телевизије Војводине и виртуелна 3Д реконструкција простора у ком је Драгиша Брашован живео, који је реализовала мср Снежана Мијић, конзерваторка. 

Током трајања изложбе публика ће имати прилику да се кроз пратећи програм у виду стручних кустоских вођења, предавања и пројекције филмова упозна са животом и делом Драгише Брашована и архитектуром ХХ века.

Поклон-збирку Драгише Брашована у Музеју примењене уметности у Београду можете погледати до 10. марта.

#Београд #Галерија Матице српске #Драгиша Брашован #изложба #Музеј примењене уметности #Нови Сад #поклон-збирка

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!