„Покондирена тиква“ у режији Јуша Зидара ускоро у СНП

Почетак априла у Српском народном позоришту обележио је и почетак рада на новом драмском комаду – у питању је комад „Покондирена тиква“ Јована Стерије Поповића, који ће режирати млади словеначки редитељ Јуш Зидар, а премијера је заказана за 23. мај.

културе.рс • 11. април 2024.

Фото: Марија Ердељи

Редитељ Зидар истиче да драмски текст, иако написан пре око 200 година, и данас осликава друштво и нашу свакодневицу.

„Мислим да никад досад нисмо живели у тако великој лажи, у каквој живимо данас. Мислим да никад у историји човечанства друштво није било толико свесно и толико информисано о томе што се догађа и истовремено, с друге стране, имало толико незнања, незаинтересованости, колико има данас. То је управо оно што овај текст чини и те како актуелним,“ каже редитељ и додаје да је снага позоришта у сусрету глумаца и публике.

„Добра комедија никако није тривијална форма. Добра комедија не засмева публику на општим местима; она је сугестивна, има снажну суштину и кроз хумор нам помаже да боље разумемо неке неуралгичне тачке друштва. Такву комедију гледаћемо на сцени Српског народног позоришта 23. маја“, закључује Зидар.

Уметнички тим, поред редитеља Зидара, чине и: драматуршкиња Николина Ђукановић, сценографкиња Марија Калабић, костимографкиња Миа Поповски и композитор Маријан Нећак. Улоге су поверене: Тијани Марковић (Фема), Миловану Филиповићу (Јован), Анђели Пећинар (Евица), Нини Рукавина (Анчица), Душану Вукашиновићу (Ружичић), Александри Илић Плескоњић (Сара) и Димитрију Аранђеловићу (Василије).

#јован стерија поповић #покондирена тиква #представа #премијера #српско народно позориште

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Париз је град који је срушио све табуе, а овако су га доживели наши уметници

21. мај 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Фестивал студентског филма “Размена” од 6. до 8. јуна

10:32

сећања >

Бранко Радичевић је написао неке од најлепших песама, али је његов живот био потпуна супротност

6. мај 2024.

имате вест?
пишите нам!