Почиње “Упад” – погледајте целокупан програм фестивала

Позоришни фестивал “Упад”, који је покренуо Студентски културни центар Нови Сад, одржава се по пети пут, од 31. октобра до 5. новембра у Фабрици СКЦНС-а.

културе.рс • 30. октобар 2023.

фото: СКЦНС

Као што је и идеја фестивала, да промовише и популаризује позоришну уметност за младе, све представе у програм изабрали су активни млади гледаоци и гледатељке: Ања Пејиновић, Марија Ђурђевић, Павле Хрнчић, Вишња Вукајловић, Јелена Лакетић, Петра Протић, Мила Пајић, Амели Стакић, Сташа Кецмановић и Лана Тркља.

Фестивал у уторак, 31. октобра, отвара представа “О Срђану: које националности је истина?”.

Ова представа бави се проблемом истине и причом о трагичној смрти Срђана Алексића који је настрадао врло млад, у родном Требињу, када су га претукла четири војника – ова представа  преиспитује појмове толеранције, верске и националне равноправности и релативизације истине.

“Гидионов чвор” је представа које ће бити одиграна другог фестивалског дана, у среду, 1. новембра.

Дуодрама америчке списатељице Џоне Адамс која прати сусрет и сукоб наставнице и мајке дечака Гидиона два дана након дечаковог самоубиства –  наставница и мајка током тешког и мучног разговора пребацују одговорност за трагичан чин дечака једна на другу и истовремено разоткривају веома потресну причу о усамљености и неприлагођености дечака како у школи тако и код куће. 

Овај драмски текст посредно, кроз интензиван дијалог, провлачи и причу о животу деце у савременим околностима о утицају родитеља, школе, друштвених мрежа и интернета, о вршњачком насиљу, о кривици, болу, о дечијој креативности и цензури политичке коректности, о усамљености деце која одрастају препуштена сама себи.

Представа “Девојчице” је на репертоару у петак, 3. новембра.

Представа је креирана је кроз вишемесечни, уметнички, едукативни и истраживачки процес, који под рефлекторе доноси аутентичне приче, али истовремено говори о предрасудама и стереотипима са којима се младе жене сусрећу током одрастања, уз поруку да „Девојке могу све!“. 

У суботу, 4. новембра, биће одиграна представа “На литици”, у режији Зорана Зарубице по комаду „Норвешка данас“ швајцарског писца Игора Бауерсиме.

У питању је егзистенцијалистичка романтична комедија о двоје младих који траже смисао живота, а настала је по истинитој причи. 

На интернет чет руму, Јулија објављује да жели да се убије и да не жели то да уради сама.

Суицид је други узрок смрти код младих између 15 и 29 година. Већина адолесцената који су изгубили живот самоубиством (90 одсто) били су из земаља са ниским или средњим приходима, међу које спада и Србија. Након представе постоји опција и организације разговора са психолошкињом Мајом Вукашиновић Шевар из центра ”Психолошко језгро”, Београд.

Фестивал се завршава у недељу, 5. новембра, представом “Мајор и Хелена” – монодрама, ауторски пројекат Алексе Јовчића настао по мотивима истоимене књиге Маје Бекчић Петровић. 

Представа је рађена по истинитој причи Хелене Вуковић – некадашњег мајора Војске Србије и транс жене. 

Све представе почињу у 20 часова.

Претходних година, Фестивал „Упад“ организован је у склопу међународног пројекта “Be SpectACTive!” који подржава ЕУ програм Креативна Европа.

Од ове године, Фестивал наставља да се развија самостално, у продукцији Студентског културног центра Новог Сада, а уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Града Новог Сада.

#Нови Сад #позориште #представа #СКЦНС #упад #Фабрика #фестивал

теме >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!