Предавања о вештачкој интелигенцији у Матици српској

У Матици српској ће у среду, 11. октобра бити одржана два предавања на тему вештачке интелигенције.

културе.рс • 6. октобар 2023.

Photo by Bret Kavanaugh on Unsplash

Са почетком у 18 часова, предавање под називом ”Достигнућа у развоју говорних и језичких технологија на бази вештачке интелигенције – добробити и опасности”, одржаће проф. др Владо Делић са Факултета техничких наука у Новом Саду.

”Вештачка интелигенција је у последњој декади нагло убрзала развој језичких и говорних технологија, омогућила знатно виши ниво разумевања природног језика и довела тачност препознавања говора и природност синтетизовања говора на знатно виши и много употребљивији ниво. Тај прогрес је омогућио бројне апликације које сада унапређују многе области живота и рада, али је отворио и могућности за неке злоупотребе”, наводи се у позиву.

На предавању ће бити сагледане перспективе корисних примена говорних машина (полиглота), али ће  такође бити указано на опасност злоупотребе, као и на потребу очувања природних (матерњих) језика у предстојећој ери дигитализације, све чешће говорне комуникације човек-машина и даљег прогреса вештачке интелигенције.

Друго предавање одржаће др Драган Николић са Високе школе електротехнике и рачунарства у Београду, о историјско-филозофским аспектима вештачке интелигенције.

”Вештачка интелигенција своје утемељење има у историјским и филозофским основама савремене науке, која је такав вид технологије и изнедрила. Ово предавање има за циљ да укаже на неке од битних аспеката из историјско-филозофског развоја науке, који имају потенцијал да додатно разјасне и осветле фундаменталне проблеме на које, као цивилизација, наилазимо у актуелном сусрету са технологијом вештачке интелигенције”, поручују из Матице српске.

#вештачка интелигенција #Матица српска #Нови Сад #предавање

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!