Предавање „За столом са Романовима“ у Културној станици Руменка

Предавање „За столом са Романовима“ биће одржано у суботу, 27. априла, у Културној станици Руменка, са почетком у 18 часова.

културе.рс • 24. април 2024.

фото: Јелена Ивановић

Ово предавање је спој историје, уметности и науке о гастрономском наслеђу, ауторски концепт историчарке уметности и гастрохеритолога, мср Тамаре Огњевић.

Први пут одржано је у склопу пратећих програма ексклузивне, гостујуће изложбе музеја Ермитаж „Царски порцелан. Епоха Романова у царским сервисима“ у Народном музеју Србије прошле јесени. 

„Савремени човек обично замишља царске банкете из епохе најславније руске династије као раскошну слику на којој доминирају порцелан са грбом династије, скупоцени кристал, сребрни прибор за обедовање, салвете од финог дамаста, бесконачни столови за којима седе даме у блиставим тоалетама окићене драгим камењем, ливрејисана послуга дискретно допуњава чаше најбољим вином, све време ненаметљиво свира невидљиви оркестар”, каже Огњевић.

Према њеним речима, на филму је то заиста тако, али како је банкет руских царева и царица изгледао у стварности, шта се на њему заиста јело и пило, на који начин је сервирано, колико је та гастрономска понуда била национална, а у којој мери утицај иностраних кухиња, и колико је владар одлучивао о томе шта ће јести, је оно чиме се у првом реду бави ово предавање.

Као и сва предавања мср Тамаре Огњевић из области гастрохеритологије и ово прати такозвана четврта димензија, односно укус, па ће публика бити у прилици да проба традиционалну руску посластицу.

Предавање у Културној станици Руменка је бесплатно али, због ограниченог броја места, пријављивање је обавезно, путе броја телефона 064 846 16 21.

#културна станица руменка #нови сад #предавање #Романови #Русија #храна

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Париз је град који је срушио све табуе, а овако су га доживели наши уметници

21. мај 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Фестивал студентског филма “Размена” од 6. до 8. јуна

10:32

сећања >

Бранко Радичевић је написао неке од најлепших песама, али је његов живот био потпуна супротност

6. мај 2024.

имате вест?
пишите нам!