Предавање о егзистенцијализму и енформелу у Галерији Матице српске

Предавање ”Егзистенцијализам и енформел” одржаће се у петак, 5. априла, од 19 часова, у Галерији Матице српске.

културе.рс • 1. април 2024.

фото: ГМС

О овој теми говориће филозоф Јована Симић.

За српско-француске уметничке везе у послератном периоду велики значај имају филозофија егзистенцијализма и уметност енформела. Егзистенцијална криза настала у Европи након трауматичних ратних искустава омогућила је појаву енформела у Француској педесетих година 20. века.

Овај покрет постао је израз уметничког отпора и протеста, као и сумње у постојећи систем вредности. 

То је неформална уметност која потпуном деконструкцијом форме радикално раскида са традицијом, настојећи да, негацијом слике и представљачког, створи нешто ново. 

У склопу предавања биће речи и о неким од најзначајнијих представника енформела, као што су Фотрије, Волс и Дибифе у Француској, односно Полок, де Кунинг и Ротко у оквиру Њујоршке школе апстрактног експресионизма, као и о важним моментима који су обележили успон овог покрета и његово брзо ширење на међународној уметничкој сцени.

Енформел је унео револуцију на тадашњу уметничку сцену, а његов утицај осетили су и српски уметници инспирисани француским узорима. 

Посетиоци ће имати прилику да сазнају више о енформелу у сликарству Миодрага Миће Поповића и Лазара Возаревића, двојице сликара чији се радови могу видети на актуелној изложби ”Инспирисани Француском”.

#Галерија Матице српске #егзистенцијализам #енформел #историја #Нови Сад #предавање

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!