Предавање о немачком филму у доба нацистичке Немачке у Архиву Војводине

Предавање о немачком филму у доба нацистичке Немачке биће одржано у четвртак, 9. новембра, у Архиву Војводине.

културе.рс • 8. новембар 2023.

фото: Bundesarchiv

Предавач је доц. др Ивана Пајић са Одсека за германистику Филозофског факултета у Новом Саду.

Филм (играни и псеудодокументарни) имао је централну улогу у свакодневној пропаганди нацистичке Немачке од 1933. до 1945. године. 

Већ у доба Вајмарске републике (1919 ̶ 1933) будући министар пропаганде Трећег рајха, Јозеф Гебелс, препознао је значај филма као модерног средства масовног утицаја. ,

Како би у потпуности искористили пропагандни ефекат филма, националсоцијалисти су, након доласка на власт, преузели контролу над целокупном филмском индустријом и елиминисали све облике критике. 

Владајући режим користио је сугестивну моћ филмских слика да индоктринира пожељне ставове, схватања и начине живота, о чему сведоче филмови као што су Тријумф воље (нем. Triumph des Willens, 1934), Олимпија (нем. Olympia, 1938), Reч и дело (нем. Wort und Tat, 1938), Вечни Јевреј (Der ewige Jude, 1940), Велика љубав (Die große Liebe, 1942) и др.

Догађај почиње у подне.

#Архив Војводине #Ивана Пајић #нацизам #Немачка #Нови Сад #предавање #филм

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!