Предавање о Паризу као колевци моде у Галерији Матице српске

„Париз као колевка моде и непролазна инспирација уметника“ назив је предавања модне дизајнерке Загорке Марковић, које ће се одржати у оквиру пратећег програма изложбе ”Инспирисани Француском”, у петак, 17. маја од 19 часова, у Галерији Матице српске.

културе.рс • 15. мај 2024.

фото: ГМС

Модни утицај данашњих модних престоница попут Милана, Њујорка и Лондона нико не спори, али историјска чињеница је да је Париз колевка високе моде и уметности кроз векове, и да одећа коју данас носимо, чак и ако није дизајнирана и произведена у Француској има нераскидиве везе са њом. 

Париз је инспирација данашњим дизајнерима због несвакидашњег споја традиције, културне баштине и авангарде коју комбинује са мултикултуралношћу и свежином метрополе, померајући границе креативности и иновативности.

О својој инспирацији Паризом коју користи у креирању модних колекција, говориће модна дизајнерка Загорка Марковић, позната као Зага КалМар, оснивачица модног бренда ЗАГА. 

Визуелни идентитет бренда инспирисан је снажним личностима које су оставиле значајно културно наслеђе у свету уметности, науке и књижевности.

#Галерија Матице српске #изложба #Инспирисани Француском #мода #Нови Сад #париз #предавање

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Париз је град који је срушио све табуе, а овако су га доживели наши уметници

21. мај 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Фестивал студентског филма “Размена” од 6. до 8. јуна

10:32

сећања >

Бранко Радичевић је написао неке од најлепших песама, али је његов живот био потпуна супротност

6. мај 2024.

имате вест?
пишите нам!