Предавање о сецесији у Галерији Матице српске

Предавање ”На прекретници векова - чаролија сецесије”, биће одржано у петак, 17. новембра, са почетком у 19 часова, у Галерији Матице српске.

културе.рс • 14. новембар 2023.

фото: ГМС

Предавање, које се одржава у оквиру пратећег програма изложбе ”Паја Јовановић и Густав Климт. Једна епоха, два уметника, три музеја”, одржаће историчарка уметности Мајда Сикошек.

„Лепота је једина ствар којој време не може наудити”, написао је својевремено Оскар Вајлд. 

Од те премисе започеће прича о времену чији је производ уметничка револуција коју знамо под именом сецесија. 

Да ли је све било онако како се на први поглед чинило, и да ли је прекретница векова с правом названа ”лепа епоха” (La belle époque) или се иза тог романтичног имена крије нешто друго? 

Зашто је архитектура важна и шта можемо открити посматрајући архитектуру сецесије?

У суботу и недељу биће одржана ауторска вођења кроз кроз актуелне изложбе – у 13 часова биће организована вођења кроз изложбу ”Поморишац – Васа Поморишац” и у 17 часова кроз изложбу ”Паја Јовановић и Густав Климт”.

погледајте још

#Галерија матице српске #Густав Климт #изложба #Мајда Сикошек #Нови Сад #Паја Јовановић #предавање #сецесија

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Вече камерне музике

8. април 2024.

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!