Предавање о француској кинематографији у Галерији Матице српске

Предавање ”Еволуција француске кинематографије” режисера Јована Васиљевића, одржаће се у оквиру пратећег програма изложбе ”Инспирисани Француском”, у петак, 10. маја, од 19 часова, у Галерији Матице српске.

културе.рс • 8. мај 2024.

фото: ГМС

На овом предавању биће речи о изузетно важном утицају који је француска кинематографија имала на развој и еволуцију светске филмске уметности.

Почевши од њених скромних почетака, па све до авангардних и политичких покрета, публици ће бити представљена прича о томе како су ови еволутивни процеси поставили темеље за будуће генерације редитеља широм света. 

Сазнаћете нешто више о браћи Лимијер, Марселу Пањолу, Жану Реноару, Жан-Лик Годару, Клоду Шабролу и многим другим именима француске кинематографије.

#Галерија Матице српске #изложба #Инспирисани Француском #кинематографија #Нови Сад #предавање #филм

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Париз је град који је срушио све табуе, а овако су га доживели наши уметници

21. мај 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Фестивал студентског филма “Размена” од 6. до 8. јуна

10:32

сећања >

Бранко Радичевић је написао неке од најлепших песама, али је његов живот био потпуна супротност

6. мај 2024.

имате вест?
пишите нам!