Предавање о хармоници и француској музици у ГМС

У наставку пратећег програма изложбе ”Инспирисани Француском” у Галерији Матице српске, биће одржано предавање ”Хармоника и француска музика” у петак, 24. маја, од 19. часова.

културе.рс • 20. мај 2024.

фото: printscreen

Хармоника је музички инструмент популаран широм света и сматра се да је основни, први облик хармонике конструисан почетком 19. века. 

На предавању Хармоника и француска музика говориће се о развоју хармонике као инструмента, о историји и њеном доласку у Француску. 

Предавачи Лазар Новков и доц. др Вања Манић-Матић осврнуће се на свој лични доживљај овог инструмента кроз француску музику.

Такође, биће речи о значају овог популарног музичког инструмента који се уклапа у велики

број различитих музичких жанрова.

Лазар Новков и доц. др Вања Манић-Матић чланови су бенда КЛО кло, који изводи најпознатије франкофоне песме.

#галерија матице српске #изложба #инспирисани француском #нови сад #предавање #хармоника

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!