Предавање „Утилитарно стакло у репрезентативној култури“ у Музеју Војводине

Предавање "Утилитарно стакло у репрезентативној култури" одржаће се у среду, 21. фебруара, од 18 часова у Музеју Војводине.

културе.рс • 19. фебруар 2024.

културе.рс

На овом догађају биће речи о стогодишњем периоду трансформације репрезентативне културе на нашим просторима кроз причу о употребном стаклу.

Које се стакло користило у кнежевским, краљевским и председничким палатама Србије и Југославије, те која је његова улога била од средине 19. до средине 20. века?

Како је изгледала раскош протоколарне сакодневице која је диктирала и употребу луксузно обликованог стакла?

Ко су били добављачи и произвођачи тог стакла, ко је користио то стакло и у којим приликама, шта је утицало на његов опстанак односно нестанак кроз време, а шта је сачувано и коришћено од тог стакла у каснијим историјским периодима биће неке од тема овог предавања.

Предавање ће одржати Биљана Црвенковић, историчарка уметности – кустоскиња Музеја Југославије и координаторка стручне групе за стакло при NK ICOM Србија.

#Биљана Црвенковић #изложба #Музеј Војводине #предавање #стакло

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Париз је град који је срушио све табуе, а овако су га доживели наши уметници

21. мај 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Фестивал студентског филма “Размена” од 6. до 8. јуна

10:32

сећања >

Бранко Радичевић је написао неке од најлепших песама, али је његов живот био потпуна супротност

6. мај 2024.

имате вест?
пишите нам!