Предавање, читалачки клуб и разговор о делу Отесе Мошфег у Културном центру Војводине

У оквиру програма „НАГЛАСˮ, биће одржано предавање, читалачки клуб и разговор о делу Отесе Мошфег „Моја година одмора и опуштањаˮ, у среду, 22. маја од 18 часова, у Култруном центру Војводине ”Милош Црњански.”

културе.рс • 18. мај 2024.

фото: Unsplash

Предавање ће одржати проф. др Владислава Гордић Петковић са Одсека за енглески језик и књижевност Филозофског факултета у Новом Саду, а модератор програма је доц. др Милош Јоцић.

Након предавања професорке Гордић Петковић, посетиоци ће у другом делу програма имати прилику да, у виду читалачког клуба, поделе своје коментаре, питања и утиске о роману Отесе Мошфег са говорницом и осталим читаоцима. 

Отеса Мошфег (Ottessa Moshfegh, 1981) америчка је прозна списатељица хрватско-иранског порекла. 

Обично пише о младим јунакињама и јунацима опхрваним несигурношћу, анксиозношћу, нарушеном сликом о себи, депресијом и токсичним односима са пријатељима, партнерима и породицом. 

Отеса Мошфег је ауторка неколико романа, новела и збирки приповедака, од којих је најновији роман „ Lapvona” (2022, Penguin Press). Учествовала је и у писању сценарија за филм „ Causewayˮ (2022) режисерке Лиле Нојгебауер и са Џенифер Лоренс у главној улози. 

„Моја година одмора и опуштања” њен је други роман и за сада једино дело преведено на српски.

#културни центар војводине #милош црњански #нови сад #отеса мошфег

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!