Представа ”Мулеј” у КЦНС

Представа „Мулеј“ у режији Анице Петровић и Момчила Миљковића, биће приказана у недељу, 17. децембра, у Великој сали Културног центра Новог Сада, са почетком у 20 часова.

културе.рс • 15. децембар 2023.

фото: приватна архива

Монодрама ”Мулеј” настала по истоименом роману Ерленда Луа, говори о циничној осамнаестогодишњој норвежанки Јулији, коју игра Аница Петровић, како покушава да пронађе ексцентричан начин да се убије након што јој је породица погинула у авионској несрећи. 

Како Јулија себе сматра аутентичном и духовитом особом, јасно јој је да и њена смрт мора бити таква.

Она покушава да изврши самоубиство током школске представе, у болници, да страда у авионској несрећи, да се зарази птичијим грипом у кокошињцу на периферији Румуније… 

Током свог путовања светом и суочавања са простором аеродрома и авиона, последњег места где је њена породица била жива, јунакиња упознаје и импулсивно започиње љубавну везу са Хјун-со Аном, корејским клизачем. 

Из кратке љубавне романсе Јулија рађа дете које јој поред љубави са Кшиштофом, њеним момком, пружа утеху и нови смисао живота.

Монодрама тематизује адолесцентску суицидалност и процес суочавања са смрћу ближњих и преиспитује да ли и како љубав и подршка у својим различитим облицима могу бити лековити и од помоћи у превазилажењу психичких проблема. 

Дневничка структура романа преточена је у драмску причу са временским скоковима и ретроспективама што је омогућило протагонисткињи Јулији да рефлектује на своје претходне, тинејџерске одлуке.

Карте се купују на GIGSTIX продајним местима.

#Културни центар Новог Сада #КЦНС #Мулеј #Нови Сад #представа

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!