Представљање породицa Јовановић и Симић у галерији Прометеј

У оквиру изложбе Дневници сеоба – записи о новосадским породицама, у четвртак, 18. априла, са почетком у 19 часова, биће одржан пратећи програм на ком ће бити представљене породице Јовановић и Симић, у галерији Прометеј.

културе.рс • 17. април 2024.

фото: Старе фотографије Новог Сада / Фејсбук

У програму учествују др Мара Стерио, др Гордана Петковић, др Данило Вуксановић, проф. др Никола Чанак и проф. др Душан Јовановић.

Адвокатско-лекарска породица Јовановић – Симић, чији су преци били граничари, досељена је у Нови Сад половином 19. века из Срема, а старином јe вероватно из Лике. 

Родоначелником се сматра Григорије, царскокраљевски граничарски кројач.

Породица угледног новосадског сликара Павла Симића (1818–1876), који данас у Новом Саду нема потомака по мушкој линији, у родбинским је везама са породицом Јовановић.

Улаз је слободан.

#галерија прометеј #изложба #јовановић #нови сад #предавање #симић

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Париз је град који је срушио све табуе, а овако су га доживели наши уметници

21. мај 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Фестивал студентског филма “Размена” од 6. до 8. јуна

10:32

сећања >

Бранко Радичевић је написао неке од најлепших песама, али је његов живот био потпуна супротност

6. мај 2024.

имате вест?
пишите нам!