Преминуо ликовни критичар Сава Степанов

Ликовни критичар Сава Степанов преминуо је у Новом Саду, објавила је Галерија Бел арт.

културе.рс • 11. јун 2024.

фото: културе.рс / Галерија Бел арт

“Ненадокнадив губитак великог пријатеља и дугогодишњег сарадника галерије Бел Арт, благог, племенитог и разборитог човека. Оставио је неизбрисив траг и непроцењив допринос уметничкој критици и позиционирању војвођанске уметничке сцене унутар интернационалног културног простора”, наводе из Галерије на друштвеним мрежама.

Његови критички прикази, есеји и аналитички текстови анализирали су релевантне појаве и личности војвођанске уметничке сцене, указивали на њене главне токове и актере кроз цео XX век, па све до данас. 

“Његова љубав према уметности и уметнику као ствараоцу је доминирала у сваком његовом концепту. Уочавао је и препознавао нове појаве и охрабривао младе да слободно експериментишу и истражују. За све нас који смо имали привилегију да са њим радимо и да се са њим дружимо, успомене на њега биће светионик и путоказ ка хуманом и достојанственом односу према животу и уметности”, поручују колеге у објави на друштвеној мрежи Фејсбук.

Сава Степанов, ликовни критичар и историчар уметности из Новог Сада, каријеру је започео у Матици српској 1973. године. 

Прве текстове о уметности објавио је на почетку 80-их година прошлог века, сарађивао је са великим бројем уметника − дуго година као уредник и директор Центра за визуелну културу Златно око, писао је предговоре за каталоге, имао редовну рубрику ликовне критике у часопису „Мисао”, сарађивао је са новосадским „Пољима”, загребачком „Оку”, сарајевском „Одјеку” и др. 

Добитник је више вредних признања међу којима се издваја награда „Лазар Трифуновић” за критичко промишљање савремене визуелне уметности која му је 2011. године додељена за студију о стваралаштву Бранка Филиповића Фила те награда „Теодор Павловић” за животно дело (2019). Године 2019. поклонио је своју уметничку збирку Галерији Матице српске.

#галерија бел арт #ин мемориам #нови сад #сава степанов

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!