Премијера балета ”Отело” у суботу у Српском народном позоришту

Премијера балетске представе „Отело“ заказана је за суботу, 18. мај, на сцени „Јован Ђорђевић“ у Српском народном позоришту.

културе.рс • 16. мај 2024.

фото: Марија Ердељи

”Ове године је и 460-годишњица Вилијема Шекспира, што је интересантан податак који се поклапа са нашом премијером. Идеја за ову представу родила се још пре две године и изузетно ми је драго што смо данас, ево, на корак до премијере”, рекао је директор Балета, Тони Ранђеловић, истакавши како је од последњег извођења „Отела” прошла 41 година, те да је ово потпуно ново читање Шекспировог дела.

”Не постоји ниједно озбиљно позориште у свету које на репертоару нема Шекспира. Шекспир је највећи драмски писац чије су теме и данас актуелне, живе и изводе се свуда у свету. С друге стране, музика Бетовена, његова хармонија, колоратура, драматургија, је некако најближа овој теми. Ова музика потпуно подржава Шекспирово „Отело””, рекао је кореограф, редитељ и либретиста, Крунислав Симић.

Поред Крунислава Симића, кореографију потписује и Гордана Симић, сценограф је Томислав Шараба, а костимографкиња Мирјана Стојановић Маурич.

Након премијере у суботу, 18. маја, публика ће балет „Отело” моћи да погледа и у уторак, 21. маја и у четвртак, 23. маја. 

Карте могу да се купе на билетарници Српског народног позоришта, путем мобилне апликацијеили на сајту Српског народног позоришта.

#балет #нови сад #отело #премијера #српско народно позориште

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Париз је град који је срушио све табуе, а овако су га доживели наши уметници

21. мај 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Фестивал студентског филма “Размена” од 6. до 8. јуна

10:32

сећања >

Бранко Радичевић је написао неке од најлепших песама, али је његов живот био потпуна супротност

6. мај 2024.

имате вест?
пишите нам!