Премијера документарног филма о Мирославу Чангаловићу у Српском народном позоришту

Премијера документарног филма ,,Чангаловић: прича о оперском певачу Мирославу Чангаловићу“ одржаће се у недељу, 21. априла, на сцени Пера Добриновић у Српском народном позоришту

културе.рс • 20. април 2024.

фото: Википедија

Филм, по сценарију Наде Савић и Григорија Јакишића, за који режију потписује такође Нада Савић, свој фестивалски живот започео је на недавно одржаном 71. мартовском фестивалу, а у недељу, 21. априла у Српском народном позоришту новосадска публика биће у прилици да погледа ово остварење које прати живот и рад великана оперске сцене – Мирослава Чангаловића, који је за живота остварио 90 улога у 68 опера. 

Наступио је у 754 представе на београдској сцени и у 290 представа на 70 светских оперских сцена; укупно је одржао преко 3160 концерата у земљи и иностранству. 

 Продуценткиња и редитељка филма, Нада Савић, која је заједно са глумцем Григоријем Јакишићем радила на сценарију за филм, истиче да се поред бројних професионалних остварења, Чангаловић истакао као велики хуманиста, добар и посвећен човек. 

„Његова животна прича личи, са једне стране, на акциону трагикомичну авантуру, а са друге стране на меланхоличан, а опет бајковит путопис. Тешке животне околности учиниле су да свој животни позив одабере из велике хуманости. Своје дружење са музиком почео је као врло мали слушајући појање оца свештеника у Гламочу, да би се касније први пут сусрео са опером слушајући италијанске радио-станице у болници у Краљевици, где је предводио хор болесника”, објашњава Нада Савић. 

Према њеним речима, по доласку у Београд и оснивању културно-уметничког друштва „Иво Лола Рибар”, Мирослав се сусреће са познатим вокалним педагогом Зденком Зиковом која пред њега ставља јасан избор: само музика и опера којом ће се професионално бавити или да се окрене потпуно другом путу.

 Мирослав Чангаловић био је највећи бас Опере Народног позоришта у њено златно доба, од 50-их до 70-их го­дина прошлог века. 

Овенчан је бројним признањима и наградама широм света, сврстан у ред витеза уметности Француске и сврстан у национално благо Русије.

#мирослав чангаловић #нови сад #премијера #српско народно позориште #филм

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Париз је град који је срушио све табуе, а овако су га доживели наши уметници

21. мај 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Фестивал студентског филма “Размена” од 6. до 8. јуна

10:32

сећања >

Бранко Радичевић је написао неке од најлепших песама, али је његов живот био потпуна супротност

6. мај 2024.

имате вест?
пишите нам!