Премијера Хендлове опере “Риналдо” у Синагоги

Премијера барокне опере “Риналдо” Георга Фридриха Хендла, одржаће се у среду, 31. јануара у новосадској Синагоги.

културе.рс • 29. јануар 2024.

фото: New Trinity Baroque / промо

Ово дело извешће домаћи и интернационални солисти уз учешће ансамбла New Trinity Baroque из Лондона, а у продукцији Нове београдске опере под уметничким руководством маестра Предрага Госте.

Радња опере смештена јеу време Првог крсташког рата. 

Са својим живописним ликовима и очаравајућим аријама, укључујући незаборавну Lascia ch’io pianga, ова опера представља изазов и одушевљење како за извођаче, тако и за публику. 

Оперу режира Сретен Манојловић, а диригује са чембала маестро Предраг Госта, уз учешће међународних вокалних солиста и инструменталиста, као и барокни оркестар на историјским инструментима. 

Оперу реализују, здруженим снагама, поред Rossi -феста и Београдске Барокне Академије, и Студио за рану музику, Нова Београдска Опера, те Италијански институт за културу у Београду.

Ово извођење окупиће домаће и међународне уметнике из преко десет земаља – од Италије и Аустрије, преко Немачке, Швајцарске, Велике Британије, Ирске, Хрватске и Мађарске,  па све до Русије и Јужне Африке.

Вокални солисти су учесници 22. Београдске барокне академије, који су уз пратњу барокног оркестра на историјским инструментима радили између 22. и 29. јануара, уз подршку ментора -вокалног коуча и контратенора Николаса Клептона из Велике Британије, нашег диригента и чембалисте Предрага Госте и баса-баритона Сретен Манојловић, који је овом приликом редитељ представе.

Оркестарска пратња, под управом Предрага Госте, поверена је учесницима Барокне радионице за инструменталисте, а њу ће предводити виолиниста Ејдријан Батерфилд из Велике Британије, уз подршку ансамбла New Trinity Baroque из Лондона који је недавно прославио своју 25. годишњицу.

Концерту у новосадској Синагоги почиње у 20 часова.

#барокнa музика #Георг Фридрих Хендл #Нови Сад #синагога

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!