„Приче из индијанских интерната“ – предавање у Америчком кутку

Предавање на тему “Присилно (без)образовање и колонијализам: приче из индијанских интерната” биће одржано у четвртак 7. децембра са почетком у 17.30 часова у Америчком кутку у Новом Саду.

културе.рс • 5. децембар 2023.

Photo by Boston Public Library on Unsplash

Предавање ће одржати професорка Мишел Рахеџа.

На овом предавању ће бити речи о томе како су генерацијама индијанска деца била насилно одвајана од својих породица, одвођена хиљадама километара далеко у интернате у којима су била злостављана, приморана да уче енглески језик и прихвате хришћанство. 

Рахеџа посматра ову праксу као вид трослојног колонијализма. 

На предавању ће бити приказане фотографије снимљене у овим интернатима, као и садржај писама која су деца писала својим породицама. 

Проф. Рахеџа ће дати осврт на данашње реакције староседелаца који су боравили у интернатима и последицама које је овакав систем оставио на индијанску и америчку културу.

Предавање се организује у сарадњи са Одсеком за англистику Филозофског факултета у Новом Саду и професорком Александром Изгарјан, биће одржано на енглеском језику и бесплатно је.

Мишел Рахеџа је ванредна професорка на Одсеку за енглески језик и директорка Калифорнијског центра за староседеоце на Универзитету у Калифорнији, Риверсајд. 

Пореклом из племена Сенека, она се у свом раду фокусирала на наставу и истраживање ране америчке књижевности и теоријским студијама индијанске културе и књижевности.

Пријавите се за предавање путем линка.

#Амерички кутак #индијански интернати #колонијализам #Нови Сад #Сједињене државе

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!