Приче о моди “belle époque” у ГМС

Пратећи програм изложбе ”Паја Јовановић и Густав Климт. Једна епоха, два уметника, три музеја” наставља се предавањем Драгиње Маскарели, музејске саветнице Музеја примењене уметности у Београду.

културе.рс • 5. децембар 2023.

фото: ГМС

Као једно од најраспрострањенијих средстава визуелног изражавања у култури мода је имала важну улогу током belle époque-a. 

Кроз приче о различитим аспектима моде крајем 19. и почетком 20. века, предавање ће посветити пажњу темама као што су модне силуете, веза моде и животног стила, модни детаљи, појава нових, модерних типова одеће или развој модне штампе и илустрације.

Драгиња Маскарели, историчарка уметности, ради као музејски саветник у Збирци текстила и костима у Музеју примењене уметности у Београду. 

Kустос је музејских изложби међу којима су ”Модни свет породице Kалеф”, ”Мода у модерној Србији”, ”Ташнице”, ”Ах, те ципеле!” (са Б. Поповић) и ”Венчане хаљине у Србији”. 

Аутор је више стручних и научних радова у области моде и одевања у Србији.

Предавање ће се одржати у петак, 8. децембра, са почетком у 19 часова.

Током викенда одржаће се ауторска вођења кроз изложбе ”Поморишац – Васа Поморишац” у 13 часова и ”Паја Јовановић и Густав Климт” у 17 часова.

#Галерија Матице српске #Густав Климт #Драгиња Маскарели #изложба #Нови Сад #Паја Јовановић #предавање

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!