Продужена изложба Паје Јовановића и Густава Климта у Галерији Матице српске 

Због великог интересовања публике.

културе.рс • 12. јануар 2024.

ГМС

Изложба ”Паја Јовановић и Густав Климт. Једна епоха, два уметника, три музеја” у Галерији Матице српске продужена је до недеље, 18. фебруара. 

Током сваког викенда публика ће имати прилику да у 17.00 сати присуствује кустоским вођењима кроз изложбу.

На изложби Паја Јовановић и Густав Климт. Једна епоха, два уметника, три музеја представљена су три женска портрета из три музеја: Галерије Матице српске, Уметничко-историјског музеја у Бечу и Галерије Белведере.

Ова три пажљиво одабрана дела, од којих су два први пут изложена у Србији, указују на сличности и разлике међу великим уметницима, говоре о друштвеном контексту у којем су настајали и истовремено повезују музеје из чијих су колекција. 

У простору Галерије Матице српске се први пут спајају стваралаштво Паје Јовановића и Густава Климта, покрећу се дијалози о њиховом уметничком развојном путу, али и о везама српске и аустријске културе у години која претходи обележавању 150 година дипломатских односа између Србије и Аустрије.

#Галерија Матице српске #Густав Климт #изложба #Нови Сад #Паја Јовановић

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!