Промоција е-каталога изложбе о Сретену Стојановићу на ФТН-у

Прoмоција дигиталног каталога изложбе „Вајар Сретен Стојановић и простори тактилности“ биће одржана у сценској лабораторији „Борислав Гвојић“, на Факултету техничких наука у Новом Саду, у среду, 13. децембра у 19 часова.

културе.рс • 11. децембар 2023.

фото: спомен збирка Павла Бељанског

Говориће Милана Квас и Милица Орловић Чобанов из Спомен-збирке Павла Бељанског, Татјана Дадић Динуловић, Јелена Јанев, Татјана Бабић и Владимир Илић са Одсека за уметност и дизајн Факултета техничких наука.

Изложба „Вајар Сретен Стојановић и простори тактилности“, одржана је од 23. марта до 18. јуна ове године, и резултат је сарадње између Спомен-збирке Павла Бељанског и Одсека за уметност и дизајн на Департману за архитектуру и урбанизам Факултета техничких наука у Новом Саду.

Изложба је приређена поводом 125 година од рођења Сретена Стојановића. 

Радови студената студијског програма Сценска архитектура, техника и дизајн, настали као креативни одговор на истраживање Стојановићеве биографије и опуса, изложени су у Спомен-збирци заједно са његовим скулптурама. 

Публикација документује методологију наставе и креативни процес на предметима Увод у студије архитектуре, под вођством професора Татјане Бабић, Владимира Илића и сараднице Ање Поповић, и Скулптура и просторна инсталација, под вођством професорке Јелене Јанев, уз кустоски поступак и промишљање поставке изложбе као начина да се направи одмак од уобичајене музејске излагачке праксе.

 Дат је и увид у радионице и стручна вођења који су пратили изложбу.

Дигитални каталог доступан je на веб страницама Спомен-збирке Павла Бељанског и Одсека за уметност и дизајн Факултета техничких наука.

Уреднице е-каталога су мр Милана Квас, др ум. Јелена Јанев и др Татјана Бабић.

Ауторке изложбе су др Јелена Јанев, др Татјана Бабић, Марта Ђармати.

#изложба #каталог #Нови Сад #промоција #Простори тактилности #Сомен збирка Павла Бељанског #Сретен Стојановић #Факултет техничких наука #ФТН

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Вече камерне музике

8. април 2024.

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!