Промоција књиге „Алхемија бомбе“ у Свилари

Промоција књиге „Алхемија бомбе“, аутора Слободана Бубњевића, физичара, писца и научног новинара, биће одржана у петак, 22. децембра у 19 часова у Научном клубу Нови Сад у Културној станици Свилара.

културе.рс • 18. децембар 2023.

фото: културне станице

Са аутором ће о књизи разговарати др Милош Свирчев, доцент на Природно-математичком факултету, Универзитета у Новом Саду.

„Алхемија бомбе“ је прича о драматичној историји нуклеарне ере, испричана кроз двадесет топонима, различитих локалитета на нашој планети, где је употреба нуклеарне енергије оставила бројне последице, чега смо и данас сведоци.

Са аутором ће бити речи и о акциденту у Институту за нуклеарне науке „Борис Кидрич” у Винчи педесетих година, енергетској слици Србије у будућности, због чега је важно говорити о овој теми, као и због чега је важна популаризација науке уопште.

Слободан Бубњевић је научни новинар и писац. 

Рођен 1978. у Ријеци у Хрватској, завршио је Математичку гимназију у Београду и дипломирао експерименталну физику на Физичком факултету Универзитета у Београду. 

Запослен је као стручни саветник за комуникације у Институту за физику у Београду.

Пре тога је радио у Центру за промоцију науке, а још пре тога у београдском недељнику Време. 

Популарне чланке повремено пише за америчке часописе као што је Physics Today, али сарађује и у бројним домаћим медијима, као што су РТС, Политика, Време, National Geohraphic Србија, Клима 101 и Одисеја. 

Уређује портал „Наука кроз приче“. 

Објавио је две збирке прича: „Пертурбације и друге невоље“ и „Страх од промаје“. 

Члан је Српског књижевног друштва и добитник награде Фонда „Борислав Пекић“ за роман „Седми народ“.

#Културна станица #Нови Сад #пормоцја књиге #Свилара #Слободан Бубњевић #физика

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!