Промоција књиге о конзервацији у Галерији Матице српске

Промоција нове публикације „Реконзервација. Старе и нове конзерваторске праксе у Галерији Матице српске 2000–2022.“, ауторке др Даниеле Королија Црквењаков, биће одржана у уторак, 7. новембра у 18часова, у Галерији Матице српске.

културе.рс • 6. новембар 2023.

фото: ГМС

У издавачкој делатности Галерије Матице српске већ преко једне деценије постоји конзерваторска едиција, која обухвата наслове од значаја за важан сегмент музејског рада – конзервацију и рестаурацију уметничких дела. 

У години обележавања јубилеја 175 година од оснивања, уз нову монографију ”Понос нације”, приређен је и текст књиге ”Реконзервација. Старе и нове конзерваторске праксе у Галерији Матице српске 2000-2022”

Најстарије конзервације слика у фонду Галерије датирају још из краја XIX века, а највећи број њих је изведен у другој половини XX века. 

Кроз серију конзерваторских прича, књига говори о томе колико су се материјали и технике

рада конзерватора мењали са развојем струке. 

Почетак XXI века донео је у конзерваторски рад и јаку везу са научним истраживањима, потцртавајући мултидисциплинарни карактер заштите културног наслеђа.

О значају оваквих сагледавања пређеног пута, у протеклих готово четврт века, говориће управница Галерије Матице српске, др Тијана Палковљевић Бугарски и ауторка књиге, конзерваторка др Даниела Королија Црквењаков. 

Разговор ће модерирати Мирослав Стајић, новинар и аутор бројних прилога о раду Галерије и њених конзерватора.

#Галерија Матице српске #конзервација #Нови Сад #промоција књиге

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!