Промоција књиге „Србија описана кућама“ у Поклон збирци Рајка Мамузића

У оквиру фестивала "Божићна чаролија", у Галерији ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића биће одржана промоција књиге "Србија описана кућама" Ненада Новака Стефановића.

културе.рс • 18. децембар 2023.

фото: Фејсбук

Промоција књиге заказана је за четвртак, 21. децембар у 18 сати.

О књизи ће, поред аутора, говорити Љиљана Пешикан-Љуштановић, професорка Филозофског факултета у Новом Саду и Ержика Пап Рељин, новинарка.

„Србија описана кућама“, као трећи део трилогије о кућама, свеобухватнији је, не само по томе што нас аутор води изван престонице, у Чачак, Крушевац, Ниш, Лесковац, Вршац, Сомбор и на Косово и Метохију – Ново Брдо, већ и по временском распону: 

„Покушао сам да испричам шта се све дешавало на овом нашем српском тлу одвајкада. Отуда је поднаслов ’Од Лепенског вира до Блока 23’, прве куће и последњи изданци брутализма“, каже аутор.

Књига је подељена у 44 сегмента, епохе; описане су 44 куће које постоје, те је ова књига и поуздан водич кроз Србију јер подаци нису фикција: 

„Из ње може доста тога да се научи, као што сам и ја научио о својој земљи. Заиста, није фраза кад се каже ’Упознај своју земљу да би је више волео’. Прокрстарио сам Србијом, сваку кућу додирнуо и прошао сам кроз архиве и породична предања. Пред читаоцем је отворен читав нови свет из комшилука.“

#Нови Сад #Поклон збирка Рајка Мамузића #промоција књиге #Србија описана кућама

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!