Промоција монографије ”Понос нације. 175 година Галерије Матице српске” у Темишвару

Промоција монографије ”Понос нације. 175 година Галерије Матице српске” ауторке др Тијане Палковљевић Бугарски, музејске саветнице и управнице Галерије Матице српске, одржаће се у Националном уметничком музеју у Темишвару.

културе.рс • 29. јануар 2024.

фото: Национални уметнички музеј Темишвар

Промоција ће се одржати у четвртак, 1. фебруара у 17 часова, у простору заједничке изложбе ”Паралеле. Темишвар / Нови Сад.” 

На промоцији ће поздравну реч упутити Филип Петку, директор Националног уметничког музеја у Темишвару и епископ будимски и администратор темишварски Лукијан, док ће о књизи говорити др Данило Вуксановић, др Бранка Кулић, проф. др Мирјана Д. Стефановић и ауторка књиге.

Поводом великог јубилеја – 175 година од оснивања – издата је нова монографија Галерије Матице српске. 

Књига доноси историјат установе и указује на њену улогу у изградњи националног идентитета кроз прикупљање, излагање и представљање дела ликовне уметности уз причу о људима, догађајима и тренуцима који су неоспорно одредили тај идентитет. 

У монографији, која представља исцрпну и темељну обраду једне од важних тема за културну историју српског народа, сабрано је ауторкино вишегодишње истраживачко искуство. 

Луксузно публикована, монографија доноси велики број документарних фотографија и репродукција уметничких дела, које уз научни текст илуструју деловање Галерије Матице српске у њеној дугој историји. 

Посебан фокус дат је на делатност установе у протеклих 25 година, када је Галерија Матице српске, поштујући традицију, ускладила начин рада са савременим музеолошким токовима и разгранала своје конзерваторске, едукативне и изложбене активности.

Кроз своју богату делатност, Галерија Матице српске је постала једно од истраживачких места критичког креирања и сагледавања српског, културног и националног идентитета. 

Како је истакнуто у самом наслову монографије, данас она ужива изузетан углед и препознатљивост у српској и међународној јавности.

#Галерија Матице српске #монографија #Понос нације #промоција #Темишвар

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

”Део нас”: Отварање изложбе студената графичког дизајна у Галерији ”Форма”

16. април 2024.

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!