Промоција фото-монографије ”Стара Пазова, наслеђе које опстаје” у Музеју Војводине

Промоција фото-монографије ”Стара Пазова, наслеђе које опстаје” аутора Петра Дешића, одржаће се у четвртак, 11. априла у 18 сати у Музеју Војводине, Дунавска 35.

културе.рс • 10. април 2024.

фото: Туристичка организација Новог Сада

На промоцији ће говорити Ружена Червенска, етнограф, Емил Рупа, колекционар народних ношњи и Владимир Холодков, фотограф. 

Фотографије у књизи су настале у периоду од новембра 2016. до септембра 2021. године са жељом да се представе народне ношње, обичаји, традиционална архитектура и све оно што је остало непромењено у Старој Пазови, упркос утицају савременог доба.

Иако је данашњи начин живота у овом граду савремен, свакодневно је на улицама могуће видети жене одевене у народне ношње док обављају уобичајене, свакодневне активности.  

Упорним настојањем да се на овај начин сачува аутентичност у урбаној средини која се налази између два највећа града у земљи, ова традиција је постала једна врста феномена. 

Са тим у вези треба нагласити да ова фото-монографија не представља само етнолошки приказ словачке заједнице, него и феномен очувања аутентичности у савременом добу.

Фото-монографија је посвећена Словацима из Старе Пазове, али и свим људима који се баве очувањем културне баштине у оквиру својих етничких заједница.

#монографија #музеј војводине #промоција књиге #стара пазова

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Париз је град који је срушио све табуе, а овако су га доживели наши уметници

21. мај 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Фестивал студентског филма “Размена” од 6. до 8. јуна

10:32

сећања >

Бранко Радичевић је написао неке од најлепших песама, али је његов живот био потпуна супротност

6. мај 2024.

имате вест?
пишите нам!