Радионице, вођења и предавања о шампањцу и Бијонсе: Ноћ музеја у Галерији Матице српске 

Поводом Међународног дана музеја и Европске ноћи музеја, који се обележавају у суботу, 18. маја, Галерија Матице српске припремила је разноврстан програм.

културе.рс • 14. мај 2024.

културе.рс

Ево шта је на програму:

11.00: Креативна радионица за децу Ноћ у музеју

Током радионице, деца ће имати прилику да доживе праву ноћ у музеју, тако што ће заједно са музејским едукаторима прошетати мрачим простором Галерије и уз помоћ батеријских лампи тражити слике. На овај начин, истражиће слике настале у оквиру посебног уметничког правца – интимизма и открити на који начин и зашто су сликари и сликарке, попут Марка Челебоновића и Љубице Цуце Сокић, волели да приказују личне просторе људи. 

Музејски едукатори ће са децом разговарати о интимном простору, слободном времену и појму досаде. У креативном делу, деца ће нацртати своје замрачене собе, а затим их, уз помоћ магије боја, осветлети. Пријава је на линку.  https://forms.gle/5pjwRyxd2mVniMVW7

13.00: Промоција књиге ”Двадесет година одрастања уз уметност”

Галерија Матице српске је почетком 21. века своју основну делатност чувања и презентовања уметничке колекције проширила у виду развоја најразличитијих програма усмерених ка посетиоцима, и том светлу започет је рад са најмлађом публиком. Данас Галерија има развијене програме за децу и младе од 0 до 25 година. 

На промоцији књиге биће речи о резултатима и искуству музејских стручњака управо у овој области. У разговору са управницом Галерије Матице српске Тијаном Палковљевић Бугарски и ауторком књиге Јеленом Огњановић учествоваће сарадници и стручњаци из области педагогије – др Јована Милутиновић и Ксенија Милић, као и сами учесници програма Елена Калем и Далибор Шандор, који ће више рећи на који начин су они „одрастали уз уметност у Галерији“.

16.00: Драмска радионица за тинејџере са Центром за позоришна истраживања

Стручни тим Центра за позоришна истраживања из Новог Сада водиће драмско-педагошку

радионицу посвећену изложби ”Инспирисани Француском”, а намењена је младим људима узраста од 11 до 14 година. 

Као полазиште рада, радионица ће имати неке од уметничких слика Саве Шумановића, Милана Коњовића, Богдана Шупута и других српских уметника чија дела су представљена на изложби. Радионица је отвореног типа али је потребно да учесници дођу на време.

17.00: Породична авантура и креативна радионица у Парку скулптура ”На таласима уметности”

За породице са децом и тинејџерима, као и све заинтересоване посетиоце узраста од 6 до

106 година, припремљен је писани водич ”На таласима уметности” кроз актуелну изложбу. Водич је испуњен задацима и питањима која на забаван и интерактиван начин откривају кратке приче о уметничким делима представљеним на изложби ”Инспирисани Француском”. Након тога, у Парку скулптура ће бити доступне разноврсне активности за децу – цртање, бојанка са мотивима из Париза, дрвене и лего коцке.

18.00: Отворени конзерваторски атеље

Посетиоци Ноћи музеја имаће прилику да завире у недоступне делове Галерије Матице српске – конзерваторске атељее. Уз разговор са конзерваторима Луком Кулићем и Иваном

Добромиров сазнаћете како се рестаурирају и конзервирају уметничка дела различитих

материјала – од слика на платну до рамова и скулптура. 

19.00: Завирите у свечане салоне ГМС

Да ли сте се некад запитали шта се налази у свечаним салонима Галерије Матице српске? Они носе имена по Теодору Павловићу, секретару Матице српске (1837–1854) и мр Лепосави Шелмић, управници Галерије Матице српске (1988–2002), а често нису отворени за јавност. 

У њима су обједињени историјат Галерије путем излагања портрета бивших управника, грађанско портретно сликарство 19. века и копије према старим мајсторима европског сликарства, а употпуњени су стилским намештајем. 

Која је улога салона, идеја простора, концепт, која дела су изложена – сазнајте од кустоскиње Станиславе Јовановић Миндић.

20.00: ”Француски мехурићи у музејској ноћи. Прича о шампањцу”

Изложба ”Инспирисани Француском” показује на који начин су српски уметници доживели Француску. Као незаобилазан део тзв. ”joie de vivre”-а или „радости живота“ јесте било и остало вино, а посебно шампањац, у којем уживају и дан данас сви посетиоци ове земље. 

Како је шампањац настао, како се испија и какав је утицај имао овај пенушави напитак са мехурићима на читаву Европу и шире, сазнаћете од културолошкиње Марије Шибанове.

21.00: Ауторско вођење кроз изложбу ”Инспирисани Француском”

Париз је у 20. веку постао светски уметнички центар, а захваљујући томе, многи српски сликари су имали жељу да се образују и бораве у главном граду Француске. 

О инспирацијама, утицајима, узорима и пријатељству са Француском говоре управо дела на актуелној изложби, кроз коју ће водити њена ауторка Ивана Растовић.

22.00: ”Бијонсе у Лувру. Уметност, моћ и идентитет”

Када су поп звезда Бијонсе и њен супруг Џеј Зи снимили музички спот за песму у најпрестижнијем француском и светском музеју у свету – Лувру, утисак јавности био је веома подељен. После неколико година и даље овај потез самог музеја али и познатих звезда остаје многима нејасан. 

Кроз причу Николе Ивановића и Горана Вујкова, посетиоци ће имати прилику да открију уметничке детаље овог спота, као и потенцијалне поруке које сама музика и слике носе.

#галерија матице српске #дан музеја #нови сад #ноћ музеја

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Париз је град који је срушио све табуе, а овако су га доживели наши уметници

21. мај 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Фестивал студентског филма “Размена” од 6. до 8. јуна

10:32

сећања >

Бранко Радичевић је написао неке од најлепших песама, али је његов живот био потпуна супротност

6. мај 2024.

имате вест?
пишите нам!