Рад Ђорђа Марковића у Галерији на Штрафти

Од 25. априла до 31. маја, мултидисциплинарни уметник Ђорђе Марковић новосадској публици ће, у Галерији на Штрафти, представити свој самореференцијални пројекат који трансформише форму излога на којој је Галерија на Штрафти заснована у надреалну, пост-ироничну инсталацију.

културе.рс • 23. април 2024.

фото: Бел Арт

Овом инсталацијом уметник испитује конзумеризам, егзибиционизам и идентитет унутар уметности савременог доба – лукаво аргументовано у облику јавне диораме.

“Без назива је уметничка инсталација која се састоји од зидне тапете на којој се налазе кућни папагаји (препарирани) остављајући за собом измет. Тапета је реплика сегмента дела Питера Бројгела Старијег, која уз комплетну поставку даје утисак постојања диораме попут чувених музејских примерака. Оно што открива да је у питању соба јесте прекидач који „ремети“ уметнички сегмет. Смештање дела у приватну собу, његово реплицирање и исецање приказује жељу за поседовањем уметности без бриге о њеној даљој вредности и веродостојности”, објашњава Марковић. 

Ђорђе Марковић рођен је 1986. године у Новом Саду, мастер студије завршио је 2012. године на Академији уметности у Новом Саду, Ликовни департман, смер Графика у класи професора Зорана Тодовића. 

фото: Бел Арт

Бави се уметничком инсталацијом, сценографијом, филмом, видеом и ликовном педагогијом, а радове је излагао на бројним групним и самосталним изложбама у земљи и иностранству. 

Такође, аутор је бројних позоришних сценографија у земљи и иностранству, и ангажован на пројектима финансираним од стране Европске Уније као ментор на пољу ликовне уметности. 

Један је од добитник награде Ерсте банке на пољу уметности, програма СУПЕРСТЕ. 

Тренутно је запослен као виши стучни сарадник на катедри за Цртање на Академији уметности у Новом Саду.

Ову поставку организује Галерија „Бел Арт“ у сарадњи са Црвеним крстом Новог Сада, а у питању је друга поставка у овогодишњем програмском циклусу „Галерије на Штрафти“ 2024. године.

#галерија на штрафти #ђорђе марковић #изложба #нови сад

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Париз је град који је срушио све табуе, а овако су га доживели наши уметници

21. мај 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Фестивал студентског филма “Размена” од 6. до 8. јуна

10:32

сећања >

Бранко Радичевић је написао неке од најлепших песама, али је његов живот био потпуна супротност

6. мај 2024.

имате вест?
пишите нам!