„Рат и мир“ Сергеја Прокофјева – предавање Валентине Ненашеве

Анализа и извођење одабраних дела у културној станици Еђшег.

културе.рс • 7. децембар 2023.

фото: Јелена Ивановић

Предавање, анализа и извођачка демонстрација дела „Рат и мир“ биће одржано 8. децембра у 20 часова у Културној станици Еђшег. 

Предавач, Валентина Ненашева,  је ванредни професор на на Академији уметности у Новом Саду.

Предавање „ Рат и Мир“ Сергеја Прокофјева посвећено клавирском стваралаштву композитора, у којем се разматра сложен карактерни дијапазон Прокофљевљеве музичке нарације и стваралачке имагинације кроз различите периоде његовог животног пута.

У овом предавању ће бити приказана детаљна анализу, подржану извођачком демонстрацијом одабраних клавирских дела – од минијатура циклуса „Музика за децу“ оп. 65, преко бајковите Пете Сонате оп.135 до такозване трилогије ратних соната, у коју се и убраја Седма Соната. 

Анализирујући Прокофјевљеву поларност имагинарних сфера – издвајам његове клавирске опусе и његову бескомпромисну позицију у уметности 20 века.

#Валентина Ненашева #Еђшег #Културне станице #Нови Сад #предавање #Рат и мир #Сергеј Прокофјев

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!