Ретроспективна изложба Зорана Насковског у МСУВ

У Музеју савремене уметности Војводине биће отворена ретроспективна изложба Зорана Насковског „јавне тајне“, која је настала у сарадњи са Музејом савремене уметности у Београду.

културе.рс • 23. јануар 2024.

фото. промо

Изложба „Јавне тајне“ представља вишедеценијски уметнички опус Зорана Насковског, једног од најистакнутијих уметника из Србије и једног од најзначајнијих представника независне уметничке сцене деведесетих година, који је активан више од три деценије у континуитету у пољу савремене уметности. 

Ове изложбе су први ретроспективни приказ уметничких радова и ангажмана Насковског у контексту актуелних друштвених тема, институционалне критике и активизма, специфичних уметничких истраживања и методологија, као и иновација у областима видеа, инсталације, перформанса и медијских уметничких пракси. 

Уметничку праксу Насковског карактерише ангажован начин мишљења који је повезан са софистицираном употребом медија, утемељеном у авангардним и концептуалним и уметничким праксама, у медијском распону од сликарства, видеа, филма, инсталације, перформанса, фотографије, звука до дигиталних уметничких пракси и вештачке интелигенције. 

Радовима заснованим на медијској трансформативности, Насковски преиспитује контроверзне друштвене процесе који имплицирају политичко и економско насиље, медијску манипулацију слика и информација, као и поништавање критичког потенцијала и етичких функција јавних институција. 

Изложбене поставке у МСУВ и МСУБ, које карактерише нелинеарост својствена савременој уметности, формирају смисаоне целине, често интерактивне, уводећи посматрача у активан однос према друштвеном и политичком контексту, као и према неизвесности убрзаног информацијског и технолошког развоја. 

Поставка изложбе у Новом Саду представља избор иконичких радова као што су Смрт у Даласу, War Frames, L’Origine du monde, Мандала и крст и други и, у односу на поставку у МСУБ, проширује избор новим радовима, документима и артефактима у интеракцији с новим простором и контекстуално другачије осмишљеним целинама.

Зоран Насковски (1960) магистарске студије завршио је на Факултету ликовних уметности Универзитета уметности у Београду. 

Његови радови представљени су у оквиру кључних изложби и уметничких догађања деведесетих година, међу којима су: изложба Убиство Центра за савремену уметност Београд 1997. године, изложба Focus Belgrad 1998. (ифа Галерија, Берлин), изложба After the Wall. Art and Culture in Post-Communist Europe у Музеју модерне уметности у Стокхолму 1999/2000. године, затим у Лудвиг Музеју савремене уметности, Будимпешта, 2000. године и друге. 

Добитник је више значајних награда, међу којима су награде: Меморијала Надежда Петровић у Чачку (1996), годишње изложбе Центра за савремену уметност Београд (1997), 44. Октобарског салона (2003), 47. Октобарског салона (2006), као и Политикине награде за најбољу изложбу у 2020. години.

Кустоскиње изложбе су Гордана Николић и Уна Поповић.

#Зоран Насковски #изложба #Музеј савремене уметности Војводине

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!