Светски дан Рома у Српском народном позоришту

Светски дан Рома у Српском народномпозоришту биће обележен у понедељак, 8. априла, извођењем опере Кармен” Ђорђа Бизеа”Опера СНП-а обележиће Светски дан Рома изведбом чувене опере „Кармен” Жоржа Бизеа, на сцени Јован Ђорђевић, с почетком у 19 часова.

културе.рс • 6. април 2024.

фото: Владимир Величковић / СНП

Новосадска премијера ове опере изведена је 2022. године у режији Озрена Прохића к.г. (Хрватска), док ће на извођењу 8. априла оркестарским ансамблом Опере СНП-а управљати диригент Илмар Лапинш.

У главним улогама наступиће првакиња Опере Народног позоришта у Београду Сања Анастасиа (Кармен), првак Опере СНП-а Александар Саша Петровић (Дон Хозе), солисткиња Опере СНП-а Наташа Тасић Кнежевић (Микаела) и првак Опере СНП-а Жељко Р. Андрић (Ескамиљо).

„Светски дан Рома је дан свега онога што су Роми проживели кроз векове, али не само шта су проживели него и сећање на траг који су оставили у уметности и култури других народа. Ми хиљаду година уназад идемо светом, али не идемо светом мењајући себе него и мењајући свет око нас”, објашњава Тасић Кнежевић.

Иако се ова опера данас сматра једном од најчувенијих у историји оперске уметности, њена премијера 1875. године била је осуђена на пропаст. 

Публика и критика оштро су негодовали због постављања на сцену ликова, за тадашње прилике, недоличног понашања, кријумчара, жена слободног понашања и ромкиње Кармен која нехајно одводи у пропаст наредника драгонске гарде Дон Хозеа, који је због ње занемарио своје војничке дужности и изгубио положај и част, док се она предаје другом мушкарцу – тореадору Ескамиљу. 

Улазнице се могу купити на билетарници СНП-а, путем сајта или мобилне апликације.

#кармен #нови сад #опера #светски дан рома #српско народно позориште

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Париз је град који је срушио све табуе, а овако су га доживели наши уметници

21. мај 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Фестивал студентског филма “Размена” од 6. до 8. јуна

10:32

сећања >

Бранко Радичевић је написао неке од најлепших песама, али је његов живот био потпуна супротност

6. мај 2024.

имате вест?
пишите нам!