Симфоничари у Синагоги: Концерт поводом 200 година од рођења Антона Брукнера

Још један у низу концерата Војвођанског симфонијског оркестра биће посвећен свечаном обележавању 200 година од рођења једног најзначајнијих аустријских композитора – Антона Брукнера.

културе.рс • 21. мај 2024.

фото: Феђа Киселицки

Концерт ће се одржати у петак, 24. маја, од 20 часова у новосадској Синагоги.

Поред Брукнерове Шесте симфоније, биће изведен други став Andante con moto, из чувеног Трија оп. 100, аустријског композитора Франца Шуберта. 

Војвођанским симфонијским оркестром дириговаће маестро Габријел Бебешеља.

Улазнице за концерт су у продаји на благајни Музичке омладине Новог Сада, сваког радног дана од 9 до 13 часова, као и два сата пре почетка концерта у холу Синагоге, док су онлајн резервације, као и куповина улазница доступни путем сајта МОНС-а.

Цена карте је 1000 динара, док студенти, ђаци и пензионери имају 50 одсто попуста на улазнице, које могу купити искључиво лично.

Антон Брукнер је рођен 1824. године у малом аустријском граду Ансфелду, основе музичког образовања добио је у раном узрасту од оца, учитеља, али је након његове смрти, у тринаестој години био је послат у манастир Свети Флоријан, где је поред основног образовања, певао у хору дечака и учио да свира оргуље и виолину.

Оргуљашка делатност у манастиру Светог Флоријана, а затим у цркви у Линцу, као и усавршавање у Бечу и Вајмару одредили су његов композиторски правац, те његов стваралачки опус чини преко 120 композиција, међу којима се истичу девет симфонија, компонованих под утицајем стваралаштва Бетовена, Шуберта и Вагнера; мисе, мотети и камерна дела. 

Живео је побожно и скромно, добијао је и почасна признања за свој рад, али је његова музика наишла на шире разумевање публике тек након његове смрти 1896. године.

Сахрањен је у крипти манастира Светог Флоријана, испод оргуља, које је свирао, током целог свог живота.

#војвођански симфонијски оркестар #нови сад #синагога

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!