Слике и колажи Бошка Петровића из приватних колекција: Нова изложба у Галерији Бел арт

Дела једног од најзначајнијих војвођанских аутора, Бошка Петровића, која да сада нису била доступна јавности, биће представљена на новој изложби у Галерији Бел арт.

културе.рс • 5. март 2024.

фото: Галерија Бел арт

Изложбу је поставила историчарка уметности Славица Живковић, виша кустоскиња Савремене галерије Зрењанин.

Слике и колажи знаменитог уметника биће представљени на свечаном отварању, у четвртак, 7. марта од 19 часова у просторијама Галерије на Булевару Михаила Пупина 17.

Ова изложба део је циклуса „Из ризнице војвођанске уметности“ којим, кроз повремене поставке, Галерија Бел арт афирмише уметничко наслеђе друге половине 20. века у коме стваралаштво Бошка Петровића заузима истакнуто место.

На изложби ће бити представљена дела из приватних колекција која до сада нису јавно излагана, с обзиром да су у протекле две године бројне музејске установе обележиле значајан јубилеј – 100 година од рођења и 40 година од смрти уметника Бошка Петровића на којима је  приказано више од 200 дела из колекција ових установа које указују на изузетну комплексност и слојевитост његовог стваралаштва.

#Бошко Петровић #Галерија Бел арт #изложба #Нови Сад

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!