”Стакло” – нова изложба у Музеју Војводине

Интердисциплинарна изложба ”Стакло” биће отворена у петак, 8. децембра у 20 часова у Музеју Војводине.

културе.рс • 5. децембар 2023.

фото: Музеј Војводине

Стакло је материјал који нас вековима задивљује, својим физичким и естетским својствима буди машту стваралаца од праисторије до данашњих времена. 

Развијајући технологију његове израде, човек му је проналазио најразличитију намену, у свакодневном, декоративном и уметничком обликовању материјалне стварности. 

У Музеју Војводине предмети од стакла се чувају у оквиру археолошких, историјских, уметничких и етнолошких збирки. 

Изложбом ”Стакло” биће представљен део богате колекције, уједно указујући на многобројне аспекте овог значајног материјала. 

Изложба је разултат рада ауторског тима који чине археолошкиња мр Тијана Станковић Пештерац,историчарке уметности МА Александра Стефанов и МА Драгана Гарић, етнолози др Татјана Бугарски, мр Катарина Радисављевић и Богдан Шекарић, историчарке Веселинка Марковић и Милкица Поповић и уметница др Мирјана Благојев.

#изложба #Музеј Војводине #Нови Сад #стакло

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!