Стамбена архитектура Новог Сада кроз награду „Борбе“

Изложба ”Стамбена архитектура Новог Сада кроз награду Борбе“, почиње у среду, 6. децембра у изложбеном простору Туристичке организације Новог Сада.

културе.рс • 4. децембар 2023.

фото: Илија Губић

На изложби, коју су приредили аутори Илија Губић и др Небојша Антешевић, биће представљена новосадска архитектура стамбених објеката који су били номиновани и награђени наградом „Борбе“ за најбоље архитектонско остварење на простору Аутономне Покрајине Војводине, грађених у периоду од 1974. до 1991. године. 

”Приказана номинована и награђена остварења стамбене архитектуре у Новом Саду се истичу квалитетом пројектантских решења, потврђујући истовремено и значај достигнућа стамбене изградње у Југославији”, наводе аутори изложбе.

Награда београдског дневног листа „Борба“ за најбоља архитектонска остварења, установљена 1965. године, представљала је најпрестижнију архитектонску награду у Југославији. 

С намером да се допринесе популаризацији архитектуре у Југославији, награда је додељивана за најбоље оцењена архитектонска остварења из претходне године на подручју сваке републике, а од 1974. године и на подручју две аутономне покрајине.

Награда је по првобитном концепту у континуитету додељивана сваке године све до 1991.

Награђена остварења на републичком и покрајинском нивоу су уједно представљала и номинације за савезну награду. 

фото: Стефан Митровић

Републичке и покрајинске награде су додељиване ауторима који живе и раде на тој територији без обзира на локацију изведеног дела унутар СФРЈ.

”Историчари архитектуре приметили су како укупан избор свих награђених остварења представља својеврсну историју савремене архитектуре, али запажају да се у годинама које су биле рекордне по броју изграђених станова у Југославији тај квантитет није испољио и у квалитету архитектонских решења, те нема сразмерно номинованих и награђених стамбених објеката”, истакнуто је у позиву.

Међу седам номинованих остварења за савезну награду 1979. године нашао се само један стамбени објекат, и то Стамбени блок А-4 у новосадском Новом насељу – архитеката Славка Жупанског, Боре Радусиновића и Радоја Цветкова – који је претходно добио награду за најбоље остварење у Војводини. 

Аутори изложбе су урадили интервју са архитектом Радојем Цветковим који је објављен у каталогу и приказан на изложби у виду  закључног разматрања истраживања.

У среду, 6. децембра, у 18 часова биће организован разговор о становању у Новом Саду са ауторима изложбе и гостима. 

Изложбу можете погледати до 20. децембра.

#Борба #Друштво архитеката Војводине #изложба #Илија Губић #лист #награда #Небојша Антешевић #Нови Сад #стамбена архитектура #ТОНС

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!