Стручно вођење кроз изложбу ”Женска страна Грчкошколске улице” вечерас

Последње стручно вођење кроз изложбу ”Женска страна Грчкошколске улице” биће одржано вечерас, у Музеју града Новог Сада.

културе.рс • 25. август 2023.

фото: Музеј града Новог Сада

Кроз изложбу, у Збирци стране уметности, водиће Ивана Јовановић Гудурић, ауторка.

Изложба ”Женска страна Грчкошколске улице” приказује процес стварња, такозване, женске грађанске културе на нашем простору, током последњих деценија 19. и првих деценија 20. века. 

Основу поставке чини интерпретација биографија три новосађанке – Милеве Симић, Зоре Вучетић Стефановић и Виде Вулко Варађанин. 

Основу поставке чине предмети који се као посебне заоставштине изабраних новосађанки чувају у фонду Музеја града Новог Сада. 

Ради се о различтим меморабилијима, личним предметима, деловима породичних архива и другој вредној грађи која сведочи не само о њиховим власницама, већ и о времену и простору у којем су оне живеле и деловале. 

Догађај почиње у 19 часова.

погледајте још

#ауторско вођење #Женска страна Грчкошколске улице #Ивана Јовановић Гудурић #изложба #Музеј града Новог Сада #Нови Сад

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!