Тамбурашки мјузикл “Пало иње, пао снег”, премијерно 6. октобра у Позоришту младих

Тамбурашки мјузикл “Пало иње, пао снег” биће премијерно изведен на сцени Позоришта младих 6. октобра, од 19. 30 часова.

културе.рс • 3. октобар 2023.

фото: Срђан Дорошки

Инспирисан текстом Вање Чобанова, који је адаптирао неприкосновени мајстор мелодрама Стеван Копривица, представу је режирао Даријан Михајловић.

Љубавна прича између тенора и сопрана, у коју се умеша један баритон – а како изгледају љубав и све њене препреке у овом случају, причаће нам глумци: Вања Јовановић, Дарко Радојевић, Кристина Савков, Алекса Илић, Иван Ђурић и Саша Стојковић.

Музику Јована Адамова уживо ће изводити тамбурашка банда “Белет”. 

фото: Срђан Дорошки

“Пре две-три године написао сам двадесетак нумера на одабране стихове Вање Чобанова. Намера је била да преплавимо медије новом грађанском музиком. Да култивишемо естраду. Док је Данило Нинковић са тамбурашким ансамблом “Велос” снимао демо снимке, осетио сам да многе песме могу да припадају заједничкој причи. Предложио сам Вањи Чобанову да он ту причу осмисли и повеже већ снимљене песме. У року од недељу дана имали смо готов мјузикл – тамбурашки мјузикл”, каже Адамов.

Костимографкиња је Милица Грбић Комазец, сценографкиња Весна Поповић, а кореографкиња Иста Степанов.

 “У Новом Саду сам, пре 23 године, режирао своје прво музичко дело. Био је то онај шкотски комад, чије се име не изговара у позоришту. Сада поново радим музички комад, који није класичан, али у њему има сериозности коју не очекујете када чујете тамбурице. У питању је дивна љубавна прича, с аутентичном војвођанском емоцијом”, речи су редитеља Драгана Михајловића. 

фото: Срђан Дорошки

Како истиче, наш театар ретко тематизује љубав. 

“Филмови и серије – да, али је у позоришту ретка. Чини ми се да је то зато што људи мисле да је љубав патетична, она им делује као нека излизана емоција која се везује за неке несрећне Русе, што се самоубијају, или Гетеовог Вертера који се због љубави, такође, убије. То је нека лажна патетика, која се данас “не носи”, није у моди. Али када се људски односи вивисецирају у неким другима медијима, као што су серије и филмови, видимо да је љубав главна тема свега, свег програма. Од оног базичног, теленовела, до озбиљнијих формата, љубав је преживела на филму, у серијама. У позоришту ју је заиста мало, а како ја волим да радим на ономе чега нема, ево сада зидам једну представу о љубави”, додаје.

Према његовим речима, у представи ће сигурно бити и “бар три музичка хита, која ће се убудуће наручивати и за које ће људи мислити да су традиционалне, а не компоноване песме”. 

“За мене је посебно дирљиво што их је компоновао Јоца Адамов, јунак мог детињства, човек који је био срце “Музичког тобогана” уз који сам провео своје најлепше дечје године. Јако ми је драго да је и даље виталан и посвећен музици. Спој музике и текста у овој нашој представи донео јој је посебну атмосферу и магију, које ће заробити срца гледалаца”, закључује редитељ.

#Пало иње #пао снег #Позориште младих #премијера #тамбурашки мјузикл

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!