Трајаће само 24 сата: Изложба радова професора и студента aкадемија уметности из Кине и Србије у Еђшегу 

Изложба радова професора и студената aкадемија уметности из Кине и Србије, чија основна тема је културна баштина и њена савремена интерпретација, биће приређена у уторак, 21. маја, од 14 часова у Културној станици Еђшег, под називом “Наслеђе и креативност”.

културе.рс • 17. мај 2024.

фото: Културне станице

Поставка ће трајати само један дан и биће отворена за посетиоце свих 24 сата.

Кинески радови биће подељени у пет основних група: предмети чији дизајн је заснован на савременој интерпретацији традиционалног кинеског заната Јингталиан, потом прикази рестаурираних древних костима пронађених у археолошким ископинама, радови засновани на традиционалној пекиншкој техници веза Џин-шиу, радови који примењују бојење и штампу кроз примену у традиционалној кинеској техници сечења папира, а биће приказана и нематеријална културна баштина у дигиталној форми.

Радови наших студената, настали у уметничком дијалогу као одговор на радове студената и професора Универзитета Унион из Пекинга биће представљени у формату амбалаже и плаката.

Са три своја рада која представљају савремено виђење наших традиционалних ношњи на изложби учествује и познати уметнички фотограф Павел Сурови.

У интерактивном делу изложбе “Наслеђе и креативност” посетиоци ће имати прилику да помоћу ВР наочара и ВИВЕ ручке доживе виртуелно искуство традиционалног кинеског заната Јингталиан, али и да учестују на радионици кинеског сечења папира у уторак, 21. маја у 15 часова и у среду, 22. маја у 11 часова.

Ова изложба одвија се у заједничкој организацији и под покровитељством Универзитета Унион из Пекинга и Универзитета у Новом Саду, а коорганизатори изложбе су Мрежа културних станица и “Асоцијација за образовну размену Србија – Кина”.

#изложба #кина #културна станица еђшег #нови сад #србија

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!