Трибина о историјској позадини живота и дела Милоша Црњанског

Трибина из циклуса „Дневник о Црњанском” на којој ће учествовати др Небојша Карталија и др Настасја Писарев, биће одржана у понедељак, 26. фебруара, у Културном центру Војводине.

културе.рс • 21. фебруар 2024.

фото: Википедија

Реч је о првој овогодишњој трибини „Дневник о Црњанском” у 2024. години посвећеној нашем великом писцу, која је наставак циклуса предавања из 2023. и 2022. године.

Гост трибине Небојша Карталија, доктор историјских наука, осврнуће се на живот и дела Милоша Црњанског из историјског угла, уз анализу улоге нашег великог писца у судбоносним деценијама националне и светске историје.

У фокусу трибине ће бити личност Милоша Црњанског, али и дух времена и живот јунака из његових романа.

Небојша Карталија основне и постдипломске студије историје завршио је на Филозофском факултету у Новом Саду, где је запослен као предавач на Катедри за историју.

Уредница и модераторка програма је Настасја Писарев.

#историја #књижевност #Културни центар Војводине #Милош Црњански #Нови Сад #трибина

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!